V Dubaji se vydražila nejdražší SPZka na světě. Na kolik přišla?

Spojené arabské emiráty jsou městem drahých luxusních aut. A kdo tam chce opravdu zazářit, pořídí si ještě k tomu netradiční poznávací značku. Ta zatím nejdražší vyšla na 196 milionů korun a stala se tak nejdražší státní poznávací značkou na světě.
 

Přečtěte si také: Děti za všechny peníze. Nejdražší hračky světa


Nikde jinde na světě nenajdete tak velkou koncentraci luxusních aut, jako jsou Ferrari, Lamborghini, Bentley nebo třeba Mercedesů, jako ve Spojených arabských emirátech. Kromě toho tam taky natrefíte na opravdu netradiční státní poznávací značky. Dopravní inspektorát v Dubaji dokonce pořádá speciální aukce se „zajímavými“ čísly, které doslova přitahují milionáře.
 

Poměrně drahý koníček

Zatím nejdražší státní poznávací značka, kterou tam vydražili, se vyšplhala k částce 33 milionů dirhamů, což je v přepočtu asi 196 milionů korun. Vydražil ji indický obchodník, který se netají tím, že sbírání neobvyklých poznávacích značek je jeho koníčkem a nebojí se kvůli nim sáhnout hluboko do kapsy.

„Líbí se mi sbírat jedinečné poznávací značky a jsem hrdý, že jsem aukci vyhrál,“ řekl deníku Balvinder Sahani. Dodal přitom, že pokud by cílová částka dosáhla 50 nebo dokonce 100 milionů, i tak by zaplatil.

A čím byla SPZ za 196 milionů zajímavá? Obsahovala pouze jediné číslo, a to číslo 5. Její nový majitel, vlastník mezinárodní realitní společnosti tvrdí, že v minulosti si už koupil značku s číslem 9 za 25 milionů dirhamů (asi 148 milionů korun). Značka s číslem 5 nyní zdobí jeden z jeho Rolls Royců.
 

Značka na přání

Netradiční značky se draží také například ve Velké Británii. Částky se tam ale pohybují o několik řádů níž než v Dubaji, ačkoliv například značku s číslem „F1“ si její současný majitel cení na miliony liber. Kupce ale zatím nenašel.

Od roku 2016 jsou značky na přání dostupné i v Česku. Stojí asi 5 tisíc korun, to znamená deset tisíc na jedno auto. Značky jsou vázány na konkrétní osobu a nelze je prodat jinému zájemci.

Jestli vám to zítra vyjde v Eurojackpotu, skutečně exkluzivní značku si pro svého dvoustopého miláčka budete moct pořídit i vy. Při správně trefené kombinaci čísel se váš účet rozroste o stovky milionů korun.

Klikněte si pro vstupenku do slosování na tento odkaz.

Přečtěte si také